Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Stenhammar och Sjostakovic

Område: Gävle
Arena/Plats: Gävle Konserthus
Kategori: Konsert
Datum: Torsdag 6 dec 2018

Från 255 SEK

En som verkligen gjort Wilhelm Stenhammars musik till sin är pianisten Martin Sturfält. När det nya Wilhelm Stenhammar-sällskapet invigdes i Göteborgs konserthus 2016 var han självklart en av de medverkande.
Sturfält gästade så sent som förra säsongen Gävle Symfoniorkester och hyllades då för sin tolkning av Stenhammars andra pianokonsert. Nu är han alltså tillbaka för att ta sig an Stenhammars första pianokonsert, musik som bär spår av inspirationskällan Brahms. Breda ackord, passionerad dramatik och känslosamma stråkar.
Gävle Symfoniorkester
Dirigent Kristiina Poska
Martin Sturfält, piano

Stenhammar Pianokonsert nr 1 (45 min)
PAUS (20 min)
Sjostakovitj Symfoni nr 9 (27 min)

Wilhelm Stenhammar är den enda svenska kompositör som kan mäta sig med Finlands Jean Sibelius eller Danmarks Carl Nielsen. Han var en gigant i svenskt musikliv runt sekelskiftet 1900. Skicklig pianist, framgångsrik dirigent – och en alldeles lysande originell, kompositör. När han efter några års pianostudier i Berlin återvände till Sverige i början av 1890-talet hade han sin första pianokonsert med sig i bagaget.

Som fin kontrast hör vi Sjostakovitj nionde symfoni, komponerad sommaren 1945. Kriget var över och de flesta hade förväntat sig en patriotiskt jublande symfoni, kulmen på en trilogi tillsammans med den storslagna sjunde symfonin, ”Leningradsymfonin”, och den heroiska åttonde symfonin. Men som så ofta förvånade Sjostakovitj sin omvärld och skrev en kort och balanserad symfoni, full av ironiska blinkningar och några portioner sarkasm. Musik som trots sitt klassiska format hela tiden överraskar lyssnaren, inte minst genom att flera av orkesterns musiker får briljera med olika solistuppgifter.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
6 Dec
Torsdag 6 dec 2018 19:00 - 20:50 Gävle Konserthus

Snabbfakta

Prisinformation
Prisgrupp 1: 295 kr Prisgrupp 2: 255 kr Prisgrupp 3: 20 kr (stud/barn)

Kontaktinformation

Telefonnummer (Bokning)
+46 26 172900
Kontaktperson
Mikael Forsblom
E-post
mikael.forsblom@gavle.se
Åldersgräns
0

Faciliteter och service

Faciliteter
Handikappanpassat WC Rökfritt

Länkar

Hotell

Elite Grand Hotel Gävle

Avstånd: 915 meter
Ett helt nyrestaurerat Elite Grand Hotel har nu slagit upp portarna i centrala Gävle. Hotellet är ett vackert fyrstjärnigt hotell som erbjuder 124 hotellrum, varav 2 sviter, vacker restaurang med bar och utsikt över Gavleån.
Hotell

Clarion Hotel Winn

Avstånd: 515 meter
Clarion Hotel Winn i Gävle är ett centralt beläget förstaklassigt affärs-, konferens- och fritidshotell som präglas av musik, konst och design.
Hotell

Scandic CH

Avstånd: 980 meter
Välkommen till Scandic CH i centrala Gävle, endast två minuters promenad från järnvägsstationen.

I närheten av


Kundservice


Boka med oss

  • • Hitta Gästriklands boendeutbud
  • • Hitta utbud av upplevelser
  • • Resegaranti vid paketbokning
  • • Säker betalning online
  • • Inga bokningsavgifter