Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

KORANYI OCH PATHETIQUE

Område: Gävle
Arena/Plats: Gävle Konserthus
Kategori: Konsert
Datum: Fredag 25 jan 2019

Från 255 SEK

Gävle Symfoniorkester
Chefdirigent Jaime Martín
Jakob Koranyi, cello

Walton Cellokonsert (31 min)
PAUS (20 min)
Tjajkovskij Symfoni nr 6 ”Pathetique” (46 min)

Det är med stor glädje vi åter hälsar cellisten Jakob Koranyi välkommen som solist tillsammans med Gävle Symfoniorkester. Han är en av Europas främsta solister på sitt instrument och ger konserter över hela världen. Vid sitt senaste besök i Gävle Konserthus gjorde han succé med Haydns första cellokonsert. ”En uppvisning i teknisk briljans och intensitet”, som en musikkritiker uttryckte det.
Nu är han tillbaka, den här gången i eleganten William Waltons romantiskt glödande cellokonsert.

Walton var utbildad i Oxford där han lärde känna starka poeter som Roy Campbell och Siegfried Sassoon. I London umgicks han och hustrun Susana gärna i de fina salongerna innan de slog sig ned på den italienska ön Ischia. Där tog de emot kända gäster som paret Laurence Olivier och Vivien Leigh, författaren W. H. Auden, Maria Callas och Charlie Chaplin.

Susana Walton berättade gärna för sina vänner att cellokonserten var en beskrivning av deras äktenskap. Sant eller inte, det är äkta och ärligt känslosam musik som brinner av innerlighet och ljus, passion och smärta.

Laddad med känslor är också Tjajkovskijs sjätte och sista symfoni, Pathetique. Ett namn som brodern Modest föreslog, som Tjajkovskij också godkände. Han försåg även symfonin med ett program, ”men ett program som skall vara en gåta för alla – låt dem gissa så mycket de orkar.” Första satsen pendlar mellan avgrundens mörker och upphöjd skönhet. Andra satsen är en haltande vals som med sin ojämna taktart ger en nervös och orolig känsla, trots melodiernas vackra och eleganta linjer. Tredje satsen är snabb och explosiv där lager på lager av stråkar och bleckblås bygger upp en sällsam intensitet. Sista satsen är inte som så ofta snabb och sammanfattande till sin karaktär, utan långsam och kontemplativ.

Det finns inga större skäl att tvivla på att musiken gestaltar hans egen känsla av utanförskap och fruktan. Bara nio dagar efter det inte alltför lyckade uruppförandet i St Petersburg den 28 oktober 1893 avled Tjajkovskij i sviterna av kolera efter att ha druckit ett glas förgiftat vatten. Det har spekulerats i att en hedersdomstol av sammansvurna stod bakom och att han för sin homosexuella läggning skulle ha dömts att tömma glaset och att det dolda programmet i symfonin är hans egen förestående död.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
25 Jan
Fredag 25 jan 2019 19:00 - 21:00 Gävle Konserthus

Snabbfakta

Prisinformation
Prisgrupp 1: 295 kr (Parkett rad 6-17 samt 1a blk) Prisgrupp 2: 255 kr (Parkett rad 1-5 samt 2a blk) Prisgrupp 3: 20 kr (Parkett rad 1-5 samt 2a blk för stud/barn)

Kontaktinformation

Telefonnummer (Bokning)
+46 26 172900
Kontaktperson
Mikael Forsblom
E-post
mikael.forsblom@gavle.se

Faciliteter och service

Faciliteter
Handikappanpassat WC Rökfritt

Länkar

Hotell

Scandic CH

Avstånd: 980 meter
Välkommen till Scandic CH i centrala Gävle, endast två minuters promenad från järnvägsstationen.
Hotell

Elite Grand Hotel Gävle

Avstånd: 915 meter
Ett helt nyrestaurerat Elite Grand Hotel har nu slagit upp portarna i centrala Gävle. Hotellet är ett vackert fyrstjärnigt hotell som erbjuder 124 hotellrum, varav 2 sviter, vacker restaurang med bar och utsikt över Gavleån.
Hotell

Clarion Hotel Winn

Avstånd: 515 meter
Clarion Hotel Winn i Gävle är ett centralt beläget förstaklassigt affärs-, konferens- och fritidshotell som präglas av musik, konst och design.

I närheten av


Kundservice


Boka med oss

  • • Hitta Gästriklands boendeutbud
  • • Hitta utbud av upplevelser
  • • Resegaranti vid paketbokning
  • • Säker betalning online
  • • Inga bokningsavgifter