Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

MOZART MED VAN KEULEN

Område: Gävle
Arena/Plats: Gävle Konserthus
Kategori: Konsert
Datum: Fredag 26 apr 2019

Från 255 SEK

Gävle Symfoniorkester
Ledare och solist: Isabelle van Keulen

Mendelssohn Symfoni nr 9 ”Den schweiziska“ (32 min)
Taktakishvili Violinkonsert nr 2 (16 min)
PAUS (20 min)
Mozart Symfoni nr 40 (34 min)

Wolfgang Amadeus Mozart lämnar ingen oberörd. Hans musik spelas över hela världen och betraktas som något av det mest geniala som människan skapat. Detta trots att den för de allra flesta känns både enkel, vacker och medryckande.
För många är hans symfonier något alldeles extra – han skrev totalt 41 stycken. En av de kanske mest omtyckta och omtalade är nr 40 i g-moll. Här visar han upp sin rastlösa sida. Man hör hur oron ekar i Wiens trånga gränder när han med sin sedvanliga snabbhet doppar gåspennan i bläckhornet och ritar ner musiken på papper. Men trots att det i den här symfonin bränner till av dramatik är Mozarts typiska lekfullhet alltid närvarande.

Sommaren 1788, några år före sin död, skrev Mozart på kort tid sina sista symfonier. Tre musikaliska mästerverk, några av de största som någonsin som skapats, trots att förutsättningarna långt ifrån var de bästa. Han hade ekonomiska bekymmer, hustrun Constanze var sjuk och operan Don Giovanni hade inte varit någon framgång på Wienoperan, till skillnad från i Prag.

Då drog han sig tillbaka och komponerade under loppet av nio veckor de tre sista symfonierna, hans mest sofistikerade. Den fyrtionde är den mellersta av de tre och en av bara två i hela hans symfoniproduktion som går i moll. Revolutionerade musik som inspirerade flera generationer av kommande kompositörer och fortfarande fascinerar med sin mörka intensitet.

Ett underbarn fullt i nivå med Mozart var Felix Mendelssohn-Bartholdy. Han komponerade sina tolv stråksymfonier mellan tolv och fjorton års ålder. Mozart var också en inspirationskälla för honom, liksom även Bach, vilket hörs i den här symfonin som kallas den schweiziska. Den välbärgade familjen Mendelssohn hade nämligen just kommit hem efter en semester i Schweiz när han skrev den, och man höra hur han i den snabba scherzosatsen plötsligt avbryter de framrusande stråkarna med en typisk joddelmelodi!

Leder Gävle Symfoniorkester gör den internationellt firade Isabelle van Keulen. Hon har flera gånger tidigare gästat Gävle Konserthus och framfört både Beethoven och Mozart, men nu får spännande nog höra henne i den georgiske tonsättaren Otar Taktakishvilis andra violinkonsert, ett av hans mest spelade och omtyckta stycken. Vilket inte är svårt att förstå! Inledningens pumpande rytmer och soloviolinens sökande infall ger musiken en skönt suggestiv och magisk karaktär. Den är också oemotståndligt vacker.

Det är musik som skulle kunna beskrivas som en film: dramatik och kärlek, överraskningseffekter och värme, mystik och glädje. Otar Taktakishvili var en av Sovjetunionens mest profilerade musikpersonligheter och belönades med massor av priser, bland annat Folkets pris för konstnärer tre gånger och han fick även ta emot Leninpriset.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
26 Apr
Fredag 26 apr 2019 19:00 - 21:00 Gävle Konserthus

Snabbfakta

Prisinformation
Prisgrupp 1: 295 kr (Parkett rad 6-17 samt 1a blk) Prisgrupp 2: 255 kr (Parkett rad 1-5 samt 2a blk) Prisgrupp 3: 20 kr (Parkett rad 1-5 samt 2a blk för stud/barn)

Kontaktinformation

Telefonnummer (Bokning)
+46 26172900
Kontaktperson
Mikael Forsblom
E-post
mikael.forsblom@gavle.se

Faciliteter och service

Faciliteter
Handikappanpassat WC Rökfritt

Länkar

Hotell

Scandic CH

Avstånd: 980 meter
Välkommen till Scandic CH i centrala Gävle, endast två minuters promenad från järnvägsstationen.
Hotell

Elite Grand Hotel Gävle

Avstånd: 915 meter
Ett helt nyrestaurerat Elite Grand Hotel har nu slagit upp portarna i centrala Gävle. Hotellet är ett vackert fyrstjärnigt hotell som erbjuder 124 hotellrum, varav 2 sviter, vacker restaurang med bar och utsikt över Gavleån.
Hotell

Clarion Hotel Winn

Avstånd: 515 meter
Clarion Hotel Winn i Gävle är ett centralt beläget förstaklassigt affärs-, konferens- och fritidshotell som präglas av musik, konst och design.

I närheten av


Kundservice


Boka med oss

  • • Hitta Gästriklands boendeutbud
  • • Hitta utbud av upplevelser
  • • Resegaranti vid paketbokning
  • • Säker betalning online
  • • Inga bokningsavgifter