Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Stadsträdgårdens historia

Datum: Söndag 16 dec 2018 - tisdag 1 jan 2019 Visa karta

De tidigaste delarna av Stadsträdgården anlades under början av 1840-talet. Området var relativt litet och låg närmast staden. Stadsträdgården utvidgades mot väster och sträckte sig snart ända fram till kyrkogården. Stora allén planterades 1842 och döptes till Agnes von Krusenstjernas allé 1987. Medan Stadsträdgårdens äldsta del hade slingrande gångvägar runt gräsytor planterade med blomrabatter, fick den nya delen en annan utformning. Här löpte vägarna i stora bågar mellan öppna ängsytor och träddungar. Tanken var att parkbesökaren skulle bjudas största möjliga naturupplevelse under sitt besök i parken.

Det lilla område med öar som du nu har framför dig, heter Prostholmarna. De senaste årtiondena har området legat stilla, kring förra sekelskiftet pulserade det av liv. Redan 1878 byggdes parkens första serveringskiosk här, vilken sedan var i bruk i nästan 100 år. Med tiden kom kiosken att få namnet Café Solglimten. Invid kaféet fanns en scen, där det ibland bjöds på musikunderhållning. Här fanns också en liten byggnad i kinesisk stil med rik utsmyckning. Sittplatser fanns i byggnadens mitt och sidorna var öppna. Ett litet tempel, speciellt byggt för parkens kärlekspar!

Vi skyltar Gävles historia!
Tillsammans med Länsmuseet Gävleborg har Gävle kommun sedan 2009 arbetat med att skylta upp Gävles bebyggelse- och kulturhistoria. Här hittar du texterna precis som de är skrivna på skyltarna runt om i Gävle.

Visa mer

Tillfällen

Datum    
17 Dec
Måndag 17 dec 2018
18 Dec
Tisdag 18 dec 2018
19 Dec
Onsdag 19 dec 2018
20 Dec
Torsdag 20 dec 2018

Om denna aktivitet

  • Faciliteter
    Husdjur tillåtna
Hotell

Clarion Hotel Winn

Avstånd: 909 meter
Clarion Hotel Winn i Gävle är ett centralt beläget förstaklassigt affärs-, konferens- och fritidshotell som präglas av musik, konst och design.
Hotell

Scandic CH

Avstånd: 1,4 km
Välkommen till Scandic CH i centrala Gävle, endast två minuters promenad från järnvägsstationen.
Hotell

Elite Grand Hotel Gävle

Avstånd: 1,4 km
Ett helt nyrestaurerat Elite Grand Hotel har nu slagit upp portarna i centrala Gävle. Hotellet är ett vackert fyrstjärnigt hotell som erbjuder 124 hotellrum, varav 2 sviter, vacker restaurang med bar och utsikt över Gavleån.